vrijdag 6 juli 2018

Memory blanket

Dag lieve allemaal,

Wat een mooie en lieve reacties heb ik gekregen op de foto's van de memory blanket. 


Ik ben zo dankbaar dat ik deze deken in opdracht van mijn zus mocht haken voor de kinderen van haar collega. Haar collega heet Kim en heeft vandaag de strijd verloren tegen kanker. Ze laat 3 jonge kinderen achter en een man. Heel verdrietig....
Vorige week heeft mijn zus afscheid kunnen nemen en samen met andere collega's deze deken kunnen geven aan Kim en haar kinderen. Het was een emotioneel moment. 

Ik snap dat er meer mensen zijn die zo'n deken zouden willen haken en daarom wil ik hieronder uitleggen hoe ik dit heb gedaan.

Allereerst heb ik 10 mooie foto's uitgezocht van Kim en haar gezin en die heb ik door https://www.hoeraenco.nl/ laten printen op katoen. De kosten hiervan zijn €5 per lapje exclusief verzendkosten. 
De kwaliteit is super en ik heb een testlapje gewassen in de wasmachine op de koudste stand en daarna was de foto nog steeds prachtig.
Ik heb gekozen voor de maat 14 cm bij 14 cm. Ik heb de foto's vervolgens op de naaimachine voorzien van voering en achterkant voor een zachter en voller effect. Hoe je dat kan doen lees je hier http://www.sewnaturalworkshops.nl/cursus/naailes-voor-beginners/ 
Op het einde heb ik de foto lapjes gestreken maar wel met een theedoek ertussen, zonder stoom en niet te lang.

Daarna heb ik met de hand rondom een festonsteek genaaid. Uitleg hierover vind je hier https://youtu.be/VpTRSsbqUso
Door een papiertje te gebruiken en om de 0,5 cm een streepje te zetten, krijg je een mooi regelmatig randje. Door dit randje kan je je foto lapjes straks aan je haakwerk bevestigen. Wanneer ik een lapje af had dan legde ik het onder een stapel zware boeken want de lapjes krullen een beetje. Ik had ook geprobeerd te blocken maar dat gaf geen beter effect dan persen onder een stapel boeken dus heb ik dat gedaan en het blocken achterwege gelaten.
Ik heb 10 foto's gebruikt en daarna ben ik begonnen met het haken van de lapjes. Ik heb ze gehaakt met stylecraft special DK en haaknaald 4 maar je zou ook prima royaal van Zeeman kunnen gebruiken. Het zijn gewoon vasten en ik begon met het opzetten van 26 losse. 
Hoeveel steken je moet opzetten kan voor iedereen anders zijn want de een haakt strakker dan de ander. Je lapje moet dezelfde grootte krijgen als het foto lapje. Hou er rekening mee dat je op het laatst nog een toer rondom je lapje haakt zodat je op het laatst de gehaakte lapjes mooi aan de fotolapjes gehaakt krijgt. In de punten haak je 3 vasten zodat je mooie hoekjes krijgt.

Ik heb voor de afwisseling wat rode lapjes gehaakt met een ster erop. Daarvoor haakte ik de ster met de Bobble stitch en dit patroon:


Er zitten in mijn deken 78 gehaakte lapjes en 10 fotolapjes. Totale afmeting is 160 x120 cm

Uiteindelijk heb ik de lapjes aan de achterkant aan elkaar gehaakt. Waardoor je aan de voorkant alleen kleine rechte steekjes ziet.

Hier zie je dat mijn deken voor het aan elkaar haken nog niet recht is maar dat komt goed. 

Mijn tip is nog: neem de tijd. Belangrijkste is dat alle lapjes even groot zijn. Dan krijg je een mooie rechte deken.

Lieve groetjes 

Jessica 
Troetels & Zo