donderdag 9 juli 2020

Letterdief bij het alfabetboek

Wat ben ik blij dat ik het alfabetboek gekocht heb van Charlotte Dematons. In eerste instantie vond ik het best prijzig maar het is het geld meer dan waard. Het is een boek zonder tekst met prachtige tekeningen. Op iedere bladzijde neemt de letterdief een letter mee in zijn rugzak. Je raakt niet uitgekeken. Geweldig om de woordenschat van de kinderen te vergroten.

Die letterdief zag ik al meerdere keren op fb voorbij komen. Dus ik dacht, dat kan ik ook! Dit is hem geworden. 

Ik gebruikte het patroontje van aankleedpluis dat te vinden is bij de bestanden van de facebookgroep de gretige haakster crochet. Op mijn fb pagina kan je een patroon vinden van de rugzak. 


Na het plaatsen van mijn uitleg en verwijzing (zonder link) naar een gratis patroontje datbik hiervoor heb gebruikt, kreeg ik zoveel gezeur over auteursrechten en copyright. In mijn ogen doe ik niks fout. Ik heb gewoon gegoogled op een patroontje dat qua vorm erg lijkt op de letterdief. Dat heb ik gehaakt in het zwart wit. Toestemming van de maker van dit gratis patroon heb ik gehad om anderen te vertellen in welke haakgroep ze dat patroon vinden. Dit patroon heeft dus niks te maken met de letterdief, dat verband is er gekomen door mij en het gebruik van het juiste garen. Maar het bleef gezeur en daar heb ik zo geen zin in. Ik wil alleen andere mensen inspireren en op weg helpen. Blijkbaar is de uitgeverij heel erg aan het checken wie ook maar iets deeld van dit boekje. Dus heb ik besloten om alle info hierover weg te halen. Ik kan jullie dus niet meee helpen aan de fb pagina waar het patroon wordt gedeeld. 

Dit mag ik wel melden: 

In de voeten zitten knikkers zodat hij rechtop blijft staan. Door de benen, lijf, armen en kop zit ijzerdraad omwikkeld met ducttape en voering. Zo kan de dief meerdere houdingen aannemen.
De ogen zijn van vilt. De rugzak heb ik zelf bedacht. Een ovale bodem in de gewenste maat haken, dan doorhaken tot de gewenste hoogte en af en toe minderen.

Ik gebruikte katoen garen van de boekenvoordeel voor haaknaald 2,5.



Wanneer er een letter is behandeld in de klas, kan het letterkaartje in de rugzak opgeborgen worden. 
Ik maakte ook lettermuur kaarten zodat de kinderen voorwerpen kunnen zoeken bij de letter die dat moment centraal staat.